Jan Szyttler 2

print this page

Jan Szyttler jest pierwszym polskim autorem systematycznych książek kucharskich. Jedna z najpopularniejszych książek kucharskich z początku XIX w., autorstwa Jana Szyttlera, ucznia Paula Tremo, odpowiedzialnego za oprawę obiadów czwartkowych.

Pierwsze wydanie ukazało się w Wilnie w 1830 r.

Źródła internetowe

  • Jan Szyttler, Kucharz dobrze usposobiony, Wilno 1830. Dostępne online w Wielkopolskiej Biblioteki Cyfrowej: tom 1, tom 2
  • Jan Szyttler, Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona dla dogodnego użytku mieyskich i wieyskich skrzętnych gospodyń : czyli zbiór i sposoby utrzymania oraz zachowania rozmaitego chleba, ciast, nabiału, różnych mięsiw i zwierzyny, przypraw korzennych, marynat, jarzyn, soków, konfitur, cukrów, wódek, likierów, octów, kwasów, itd. słowem wszystko co na stół domowy, należyte przyjęcia gości tudzież na kuchnią podróżną z wygodą i posiłkiem używać się zwykło, Wilno 1841. Dostępne online w Podkarpackiej Biblioteki Cyfrowej: http://www.pbc.rzeszow.pl/publication/8983
  • Jan Szyttler, Poradnik dla myśliwych. Czyli o rozmaitych sposobach zabijania lub łowienia zwierząt, z przydanemi uwagami nad obchodzeniem się z bronią, utrzymywaniem koni, układaniem psów i sokołów do polowania, zbieraniem i konserwowaniem trufli, urządzaniem wabiów, i t.d. ; Dzieło dla łowczych i miłośników polowania wielce użyteczne, Wilno 1839. Dostępne online w Wielkopolskiej Bibliotece Cyfrowej: http://www.wbc.poznan.pl/publication/242271
  • Jan Szyttler, O ptastwie domowem i oswojonem, Wilno 1844. Dostępne online: http://www.wbc.poznan.pl/publication/242263
  • Jan Szyttler, Kuchnia myśliwska czyli na łowach : Dla uśmierzenia głodu, dogadzając oraz najdelikatniejszemu smakowi; z dodaniem rad i przepisów, do urządzenia ubitej zwierzyny czworonożnej lub ptastwa, tudzież przygotowania naprędce posiłku, z wybranych rozmaitych drobnych cząstek zwierzyny, Wilno 1845. Dostępne online w Wielkopolskiej Bibliotece Cyfrowej: http://www.wbc.poznan.pl/publication/237042
  • Jan Szyttler, Skrzętna gospodyni czyli tom drugi "Kucharki oszczędnej". Zawierający niemało przepisów nigdy jeszcze drukiem nieogłaszanych, Legumin na prędce i bez kosztu dających się sporządzić, oraz mięsiw z bydląt domowych, ptastwa i zwierzyny, z dodaniem smakowitych i łatwych Omletów, Pierożków, Wareników i t. d. które w nagłej potrzebie zaspokojenia apetytu podróżnego lub gościa z łatwością mogą być użyte, Wilno 1846. Dostępne online: http://www.wbc.poznan.pl/publication/286745
  • Artykuł na temat Jana Szyttlera w Wikipedii