Literatura i źródła internetowe
print this pageŹródła
- Book of the Dead. Translation and Commentary by sir P. Le Page Renouf, continued and completed by prof. E. Naville. London 1904. [Digitized by Internet Archive] - https://archive.org/stream/egyptianbookofde00reno#page/n5/mode/2up
- Kitowicz Jędrzej, Opis obyczajów za panowania Augusta III. Red. Nauk. Stanisław Sierpowski. Wrocław : Oficyna Wydawnicza POKA, 2010
- Kronika Marcina Galla, przełożona na język polski i objaśniona przez Z. Komarnickiego. Warszawa: Drukarnia Józefa Sikorskiego, 1873
- Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie. Oprac. Jarosław Dumanowski, Rafał Jankowski. Warszawa: Muzeum Pałac w Wilanowie 2011
- Petroniusz, Uczta Trymalchiona. Przekł. Leopold Staff. Warszawa : Alfa - Wero, 1994
- Petroniusz, Trimalchio's Dinner. Translated from the original Latin with an Introduction and Bibliographical Appendix by Harry Thurston Peck. New York: Dodd, Mead And Company, 1898. Dostępne online: https://archive.org/details/trimalchiosdinne00petr
- Rej Mikołaj, Żywot człowieka poczciwego. 1567. Dostępne online: http://polona.pl/item/325386/
Literatura przedmiotu
- Berdowski Piotr, Przysmaki Katona, czyli o najstarszych przepisach kulinarnych Rzymian. „Nowy Filomata”, 1998, no 3, s.163-184
- Borkowska Urszula, Przepisy kulinarne Jagiellonek. W: Aetas media aetas moderna. Studia ofiarowane Profesorowi Henrykowi Samsonowiczowi w siedemdziesiątą rocznicę urodzin. Red. A. Bartoszewicz i in. Warszawa: Instytut Historyczny Uniwersytetu Warszawskiego, 2000, s. 632-642
- Bottéro Jean, The Oldest Cuisine in the World: Cooking in Mesopotamia, University of Chicago Press, 2004
- Bresciani Edda, Food culture in Ancient Egypt. Chapter 3. W: Food: a Culinary History, Jean-Louis Flandrin i Massimo Montanari (Columbia University Press: New York) 1999/ Histoire de l’alimentation, Editions Fayard, 1996 s. 38-45
- Burckhardt Jacob, O sztuce gotowania u późniejszych Greków, „Mówią Wieki” 2011, dostępne online: http://www.mowiawieki.pl/index.php?page=artykul&id=139
- Carter Sylvia, Chef Breaks Code to Ancient Recipes : Babylonian Collection Now the Oldest Known to Man. “Los Angelos Times” May 23, 1985 - http://articles.latimes.com/1985-05-23/food/fo-8362_1_ancient-recipes
- Catchpoole David, A tale of ancient toothpaste, “Creation” June 2004, 26 (3):32–33 http://creation.com/a-tale-of-ancient-toothpaste
- Chouraqui André, Czasy biblijne. Tł. Leszek Kossoudzki. Warszawa: Świat Książki, 2012. Seria: Życie codzienne
- Dalby Andrew, Food in the Anciet World from A to Z. London, New York: Routledge, 2003
- Dalby Andrew, Siren Feasts: A History of Food and Gastronomy in Greece. Routledge, 1996
- Dalby Andrew, Grainger Sally, The Classical Cookbook. Los Angelos: The J. Paul Getty Museum, 1996
- Food: a Culinary History, Jean-Louis Flandrin i Massimo Montanari (Columbia University Press: New York) 1999/ Histoire de l’alimentation, Editions Fayard, 1996 http://www.montignac.com/pl/historia-nawykow-zywieniowych/
- Gryka Leszek, Historia zawodu kucharza. Hotelarze.pl 2003 - http://www.hotelarze.pl/rest/historia-zawodu-kucharza.php
- Jarus Owen, Ancient Hangover Cure Discovered in Greek Texts, “LiveSciene” April 21, 2015. http://www.livescience.com/50544-ancient-hangover-cure-discovered.html
- Kaufman Cathy K. Cooking in Ancient Civilizations. Westport, Conn., London: Greenwood Press, 2006. Seria: Daily Life through History.
- Lefebvre Gustave M., Tombeau de Petosiris. Première Partie: Description, Caire : Imprimerie de l ‘Institut Français, 1924. [Digitized by Internet Archive : https://archive.org/stream/letombeaudepetos00lefeuoft#page/64/mode/thumb
- Obyczaje w Polsce. Od średniowiecza do czasów współczesnych. Pod red. Andrzeja Chwalby. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2008
- Piotrowska Anna Dekadenckie rozkosze. „Wiedza i Życie", 2005 nr 7
- Rosenberger Bernard, Arab cuisine and its contribution to European Culture. W: Chapter 17: Food: a Culinary History, Jean-Louis Flandrin i Massimo Montanari (Columbia University Press: New York) 1999/ Histoire de l’alimentation, Editions Fayard, 1996 s.207-223
- Sumerian Beer May Have Been Alcohol-Free. by “Live Science” Staff , January 18, 2012. http://www.livescience.com/17996-sumerian-beer-alcohol-free.html
- Teksty piramid. Z piramidy Unisa. Tł. Andrzej Sarwa. Sandomierz, Wydawnictwo Armoryka, 2006
- Van Wittenberghe Annelies, Inspired by the oldest clay tablet ‘cookbook’ in the world (1700 BC), September 15, 2015 http://blog.foodpairing.com/2015/09/inspired-by-the-oldest-clay-tablet-cookbook-in-the-world-1700-bc/
- Węcowski Marek, Kuchnia starożytnej Grecji. Dostępne online: http://www.przyslijprzepis.pl/artykul/kuchnia-starozytnej-grecji-3
- Węcowski Marek, Sympozjon, czyli wino jako źródło kultury. W: W. Lengauer & L. Trzcionkowski (red.), Antropologia antyku greckiego. Zagadnienia i wybór tekstów, Warszawa 2011, s. 395-413. Dostępne online: http://www.academia.edu/1072554/Sympozjon_czyli_wino_jako_%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o_kultury
- Wilson Bee, The Pleasure of Reading Recipes, “The New Yorker”. July 26, 2013. http://www.newyorker.com/books/page-turner/the-pleasures-of-reading-recipes
- Ziejka Franciszek, Tajemnice zjazdu w Krakowie i uczty u Wierzynka. Gazeta Krakowska z 25 września, 2014 r. http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/3587361,tajemnice-zjazdu-w-krakowie-i-uczty-u-wierzynka,id,t.html
Wystawy
- British Library, Books for Cooks. Dostępne online: http://www.bl.uk/learning/langlit/texts/cook/cookery2.html
- Kent State Libraries, Rare Books – Exhibits: Cookery Exhibit. Dostępne online: http://www.lib.k-state.edu/depts/spec/rarebooks/cookery/index.html
- Yale University Library: Middle Eastern & Islamic Cuisine. Dostępne online: https://www.library.yale.edu/neareast/exhibitions/cuisine.html
- Library of Congress, Rare Books & Special Collections Reading Room, Selected Special Collections, Katherine Golden Bitting Collection: Publications and manuscripts on gastronomy, 15th through 20th centuries. Dostępna online: https://www.loc.gov/rr/rarebook/coll/028.html
Blogi
- Food and drinks in Ancient Egypt. Per Ankh Trading. Adres internetowy: http://www.perankhgroup.com/Food%20and%20Drinks%20in%20Ancient%20Egypt.htm
- The Historical Cooking Project. Editor: Alex Ketchum. Adres internetowy: http://www.historicalcookingproject.com/2014/12/guest-post-ancient-egyptian-bread-by.html
- Zwyczaje żywieniowe Rzymian. Jakub Jasiński. Adres internetowy: http://www.imperiumromanum.edu.pl/spoleczenstwo/zwyczaje-zywieniowe-rzymian/
Inne strony
- Biblia online: http://biblia-online.pl/
- Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego w Sobolowie. Adres internetowy: http://muzeumksiazkikucharskiej.pl/
- Culinary Arts Museum. Adres internetowy: https://www.culinary.org
Artykuły prasowe
- Rzeczpospolita, Polska kolebką sera: http://www.rp.pl/artykul/960796-Polska-kolebka-sera.html