Powidła z Doliny Dolnej Wisły

 

Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły wpisane są na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To jeden z „flagowych” produktów województwa kujawsko-pomorskiego.

Powidła te są gęste, brązowo-bordowe, z widocznymi fragmentami fioletowych skórek owoców śliwy. Trochę słodkie, trochę kwaskowate, z delikatną goryczką i bez dodatku cukru. Do ich produkcji stosuje się dojrzałe owoce śliwki węgierki hodowane ekologicznie czyli bez środków chemicznych. Takie owoce smaży się w tzw. kuprowych czyli miedzianych garnkach, a miesza się drewnianymi mieszadłami, nad ogniskiem powstałym z drewna drzew liściastych. Minimalny czas smażenia to 6-8 godzin pierwszego dnia i dodatkowo kilka godzin dnia następnego.

 

Takie tradycyjne powidła wytwarza się nadal w Chełmnie, Grucznie, Gzinie, Kiełpiu,

Kijewie Królewskim, Kozielcu, Małych Łunawach, Nebrowie, Nowym n. Wisłą, Opaleniu, Starogrodzie, Strzelcach Dolnych, Świeciu n. Wisłą, Wałdowie Królewskim, Widłicach.

 

 

Tradycyjne powidła można nabyć u miejscowych producentów:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Źródło: http://www.powidla.pl/index.php?option=com_peoplebook&Itemid=19