Europeana: Food and Drink jest projektem
dofinansowanym ze środków Komisji Europejskiej. Uczestniczy w nim 29 partnerów
z 16 krajów, w tym ,londyńskie Muzeum Historii Naturalnej, Uniwersytet
Wileński, greckie Ministerstwo Kultury i Turystyki, Muzeum Królewskie w Belgii,
Biblioteka Narodowa w Wiedniu, Narodowy Uniwersytet Techniczny w Atenach,
Uniwersytet w Glasgow, Królewskie Muzeum Sztuki i Historii oraz Europejska
Federacja Wydawców w Brukseli, Andaluzyjski Instytut Historyczny oraz Departament Kultury Katalonii. Polskę
reprezentuje ICIMSS.
Realizacja zadania
rozpoczęła się 1 stycznia 2014 r. i potrwa 30 miesięcy, do 30 czerwca 2016 r.
Projekt Europeana: Food
and Drink koncentruje się wokół trzech głównych tematów:
- prywatne, osobiste i rodzinne aspekty
jedzenia i picia,
- społeczne i socjalne aspekty kultury
kulinarnej takie jak uczty, biesiady, obyczaje i lokalną kulturę jedzenia,
- przemysł związany z produkcją oraz
dystrybucją jedzenia i picia, w tym rolnictwo, bary, restauracje, puby.
Celem projektu jest
dokumentacja i promocja polskiego dziedzictwa kulinarnego oraz zaprezentowanie
tradycji regionalnych na forum międzynarodowym za pośrednictwem Europejskiej
Biblioteki Cyfrowej, co oznacza dygitalizację dostępnych źródeł
materialnej spuścizny, takich jak stare przepisy kulinarne, naczynia i narzędzia używane przy produkcji żywności
itp.
Jednym z założeń jest
także promowanie możliwości
wykorzystania zarówno w sektorze kultury, jak i w przemyśle kreatywnym.
zgromadzonych w Europeanie zasobów cyfrowych związanych z
bogactwem sztuki kulinarnej. Działanie to ma stać się podstawą wypracowania partnerstwa
międzysektorowego oraz rozwoju innowacyjnych rozwiązań, w których wykorzystane
będą technologie informacyjne.
W realizacji zadań
ICIMSS wspierany będzie przez Urząd Marszałkowski Województwa
Kujawsko-Pomorskiego.